ДИРЕКТОР НА БИРОТО ЗА ЈАВНА БЕЗБЕДНОСТ

м-р МИТКО ЧАВКОВ

Образование:

Дипломирал на Факултетот за безбедност во Скопје во 1986 година.

Во периодот од 2002 до 2010 година посетува повеќе едукативни обуки и специјализации како што се Академиите за спроведување на законите во Росвел - САД и Будимпешта - Унгарија, обука за напредните стратегии во истражните техники за организираниот криминал во организација на ОБСЕ, обуки при Академијата за судии и обвинители на РМ а во соработка со програми на американската влада и низа студиски престои во Интерпол, Еуроџаст и Еуропол и друго.

Во декември 2011 година магистрира на темата “Криминалистичкото разузнавање во борбата против организираниот криминал“.

Работно искуство:

По завршувањето на академското образование се вработува во МВР.

 - Од 1992 до средината на 1999 година е Началник на Секторот за криминалистичка полиција при СВР Струмица,

 - Од 1999 до 2001 година е Заменик началник на СВР Струмица.

 - Од 2005 година до септември 2006 година е Главен инспектор за финансиски криминал при Одделот за организиран криминал,

 - Од 2006 до април 2012 година е Началник на Одделот за организиран криминал (денес Центар за сузбивање на организиран и сериозен криминал).

 - Од април 2012 година до мај 2013 година е прв човек на Централните полициски служби.

 - Од мај 2013 година е Директор на Бирото за јавна безбедност.

 - Од мај 2015 година до ноември 2015 година е Министер за внатрешни работи, а во периодот од ноември 2015 до мај 2016 година е назначен за дополнителен Заменик Министер.

-  На 18 мај 2016 е повторно именуван за Министер за внатрешни работи, а од 02.09.2016 година се враќа на местото Директор на Бирото за јавна безбедност.

 Брачна состојба: Женет