25 февруари 2019

Средба на министерот Спасовски со министерот за внатрешни работи на Словенија

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска (25.02.) во Министерството за внатрешни работи имаше работна средба со министерот за внатрешни работи на Република Словенија, г-дин Боштјан Поклукар. На средбата заеднички беше констатирано високото ниво на билатералните односи не само меѓу двете институции, туку и генерално меѓу двете држави - Република Северна Македонија и Република Словенија.

Министерот Спасовски изрази благодарност кон Република Словенија и кон словенечкото министерство за внатрешни работи за несебичната поддршка и помош за нашата полиција во справувањето со мигрантската криза. “Тоа беше еден од најголемите предизвици за Република Северна Македонија, со кој можевме да се справиме само преку соработка меѓу државите од регионот, поткрепена со силната поддршка на пријателските држави“, потенцира министерот Спасовски.

Работната средба се одржа во пресрет на отпочнувањето на дводневнатата Министерска конференција од “Брдо процесот“, односно Третиот состанок на Управниот одбор на иницијативата за интегрирано управување со внатрешната безбедност (ИИЦГ), што ќе се одржи утре и задутре во Скопје, а чиј домаќин е МВР.

Главна тема на конференцијата ќе биде токму евалуацијата на досегашното спроведување на Иницијативата за интегрирано управување со внатрешната безбедност(ИИЦГ), како и новите проектни задачи на ИИСГ, особено во делот на функционирањето на Групата за поддршка на ИИСГ, односно вклучувањето на преставници од Западен Балкан во работата на оваа група.