04 јуни 2018

Министерот Спасовски на меѓународна конференција посветена на борбата против тероризмот и насилниот екстремизам во Тирана

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска во Тирана, Албанија, учествуваше на Меѓународната конференција посветена на борбата против тероризмот и насилниот екстремизам. 
“ Земјите од Западен Балкан се одлучија својата иднина да ја градат во рамките на Европската унија и НАТО алијансата. Интеграцијата на овие земји отвора перспективи и можности за надминување на политички конфронтации во регионот и создавање стабилно, безбедносно опкружување кое ќе обезбеди економски раст и развој“, истакна министерот Спасовски во своето обраќање.
 Говорејќи за значењето на билатералната, но и регионалната соработка, министерот Спасовски нагласи дека Република Македонија е активна и постојана членка на меѓународни асоцијации и организации како безбедносно разузнавачки клубови СЕЕИК (Конференција на разузнавачки служби на ЈИЕ) и МЕК (Средноевропска конференција) и активно партиципира во размената на податоци од безбедносен интерес за прашања кои ја засегаат европската безбедност.
 “Во континуитет соработуваме и со меѓународни организации и институции ЦТИ (Контратерористичка иницијатива) ЕУРОПОЛ, ИНТЕРПОЛ, СЕЛЕК ОБСЕ и др. и се пренесуваат најдобрите практики од европските земји кои имаат исклучително значење во процесот на интеграција на Македонија во ЕУ“, истакна Спасовски.