03 февруари 2018

Средба на министерот Спасовски со министерот за внатрешни работи на Република Албанија

 Министерствата за внатрешни работи на Република Македонија и Република Албанија имаат одлична соработка и таа во наредниот период дополнително ќе се унапредува, истакнаа по денешната средба во Охрид министерот за внатрешни работи на Република Македонија Оливер Спасовски и министерот за внатрешни работи на Република Албанија Фатмир Џафај. И средбата во Охрид беше искористена за унапредување на соработката, пред се за заедничко справување со прекуграничниот криминал во делот на илегалната миграција и борбата против трговијата со дрога, како и поддршката во регионалните и меѓународните организации, каде двете држави се членки. Министрите Спасовски и Џафај потпишаа и протокол за соработка во областа на тероризмот. Целта на протоколот е зајакнување на полициската соработка во борбата против тероризмот и финансирањето тероризам, првенствено преку размена на информации за поединци и групи вклучени во вакви активности, како и спроведување на заеднички операции во спроведување на истите.

-Задоволство ми е што денеска бевме домаќини на делегацијата на министерството за внатрешни работи на Република Албанија. Особено е важно што денеска го потпишавме протоколот за соработка во борбата против тероризмот, глобална закана која што бара да има соработка меѓу државите и размена на информации. Исто така разговаравме како да ја зајакнеме соработката во борбата против трговијата со дрога, оружје и луѓе. Разговаравме и околу иницијативата која што ја покрена министерот за внатрешни работи на Република Албанија за формирање на регионален центар за полициска соработка за земјите од Западниот Балкан, што со задоволство ја прифаќаме. Се договоривме и да подготвиме заеднички проекти за прекугранична соработка  со кои што ќе аплицираме за средства од Европската унија, рече министерот Спасовски, кој потенцираше дека денешната средба била успешна, со силна порака за пријателство.

Министерот Џафај потенцира дека нема ниту едно спорно прашање меѓу министерствата на двете земји.

-Соработката меѓу двете министерства, меѓу двете држави е одлична. Овој однос што го воспоставивме како министерства може да служи како модел во регионот. Со задоволство очекувам посета од министерот Спасовски во Тирана или Поградец- рече министерот Џафај.