04 август 2017

Средба на министерот Спасовски со одбиените кандидати за полициски службеници

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денес, на нивно барање, одржа средба со претставниците на кандидатите за полициски службеници коишто ги поминаа претходните обуки за прием на полициски службеници во МВР но кои согласно пропишаните конкурсни правила поради ниското рангирање не склучија договор за вработување во МВР.

На средбата министерот Спасовски практично го повтори својот став од пред година и пол - дека ќе стори се што е во рамки на неговите надлежности и во склад на законските прописи да им излезе во пресрет на барањата на одбиените кандидати. Особено што актуелната состојба во министерството покажува дека наспроти прекубројната вработеност во административен и друг персонал, полицијата е реално дефицитарна токму со полициски службеници.

Спасовски им посочи на одбиените кандидати дека според конкурсните правила воспоставени пред неколку години - сите примени кандидати по минувањето на тестирањето и започнувањето на обуката за полициски службеник го верификувале, со свој потпис, правилото за конечно рангирање по кое отпаѓаат уште 10 проценти од кандидатие, односно оние што добиле најниски оценки на обуката.

Спасовски, кој и пред две недели исто така одржа средба со претставниците на одбиените кандидати, нагласи дека пропишаните процедури и правила на конкурсите за полициски службеници се прецизни. Секакви поинакви толкувања, како што беше минатонеделното јавно истапување на одбиените кандидати, претставуваат обични шпекулации од кои единствена корист имаат само некои интересни или политички групации, а не одбиените кандидати за полициски службеници.