20 јули 2017

Средба на министерот Спасовски со амбасадорката на Швајцарската Конфедерација

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска одржа работна средба со амбасадорката на Швајцарската Конфедерација Н.Е. Сибил Зутер Техада.

Амбасадорката на Швајцарската Конфедерација му го честита изборот на министерот Спасовски и му посака успешна работа. Таа ги потенцира одличните односи меѓу двете земји и решеноста на Швајцарската конфедерација максимално да и помогне на Република Македонија. Во тој правец е и поддршката за македонската полиција преку низа проекти, финансирани од оваа пријателска земја.

Министерот Спасовски се заблагодари на честитките и досегашната соработка со Швајцарија и изрази уверување дека таа во иднина  ќе биде уште посодржајна. Тој ја потенцира решеноста за спроведување на реформи во македонската полиција, за што од голема полза ќе биде и помошта од пријателските земји каква што е Швајцарија.

Во 2005 година е потпишан договор за полициска соработка меѓу двете земји и двајцата соговорници се согласија дека оваа соработка е на високо ниво, но дека има простор таа уште да се подобри и за таа цел се договорени и конкретни мерки.

Соговорниците на денешната средба ја потенцираа и потребата од соработка за надминување на заканите на глобално ниво, пред се околу борбата против тероризмот и насилниот радикализам, борбата против корупцијата и проблемот со мигрантите.

Министерот Спасовски ја информира амбасадорката на Швајцарската Конфедерација дека многу скоро ќе биде формиран Национален комитет за спречување на насилен екстремизам и борба против тероризмот, кој како една од приоритетните активности ќе ја има подготовката на државна стратегија за сузбивање на радикализацијата и насилниот екстремизам, со акциски план и изменување на националната стратегија и акцискиот план за борба против тероризмот.  Тој ги потенцира и мерките кои се преземаат за ресоцијализација на луѓето кои веќе бие на боиштата во кризните региони.