15 јуни 2017

Средба на министерот Спасовски со амбасадорот на Република Словенија

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска одржа работна средба со амбасадорот на Република Словенија Н.Е. Милан Јазбец.

Амбасадорот Јазбец му го честита изборот на министерот Спасовски и му посака успешна работа. Тој ги потенцира одличните односи меѓу двете земји и решеноста на Република Словенија максимално да и помогне на Република Македонија на патот кон НАТО и Европската унија. Во тој правец е и поддршката за македонската полиција преку низа проекти, но и со присуство на контингент словенечки полицајци на јужната граница, кои и помагаат на македонската полиција во справувањето со проблемот со мигрантите. 

Министерот Спасовски се заблагодари на честитките и досегашната соработка со Република Словенија и изрази уверување дека таа во иднина  ќе биде уште посодржајна. Тој ја потенцира решеноста за спроведување на реформи во македонската полиција, за што од голема полза ќе биде и помошта од пријателските земји каква што е Република Словенија. Крајната цел на реформите, потенцира Спасовски, е полицијата да се департизира и декриминализира и да биде вистински сервис на граѓаните.