08 септември 2023

Со показна вежба СВР Куманово и Црвениот крст Куманово го одбележаа Светскиот ден на прва помош под мотото „Прва помош достапна за сите“

Вчера (07.09.2023) Отсекот за превенција при Секторот за внатрешни работи Куманово на Градскиот плоштад во Куманово зема учество на настан организиран од страна на Општинската организација на Црвен крст Куманово, а во пресрет на Светскиот ден на прва помош, под мотото „Прва помош достапна за сите“.

Традиционално, како и секоја година по повод Светскиот ден на прва помош, беше спроведена заедничка показна вежба, во која од страна на полициски службеници и обучени волонтери од Црвен крст се изведуваа низа дејствија и постапки за давање помош во случај на повреди при евентуални сообраќајни незгоди.

Целта на овој настан е зајакнување на свесноста кај пошироката јавност за важноста од поседување знаења и вештини за укажување на прва помош. На настанот дополнително беше спроведен и квиз за проверка на знаења од областа на првата помош со ученици од основните и средните општински училишта кој имаше забавен, но и едукативен карактер.