05 септември 2023

Превентивни активности на СВР Штип

Денеска (05.09.) на подрачје на ПС Кочани полициски службеници од оваа организациона единица при СВР Штип, во Кочани спроведоа превентивна активност од областа на сообраќајот, а под мотото –„Паркирај совесно, паркирај одговорно“.

Целта на оваа активност беше насочена кон подобрување на безбедноста во сообраќајот, како за возачите, така и за останатите учесници во сообраќајот, пред се пешаците и велосипедистите. Во рамки на активноста на граѓаните им беа делени летоци со информативни содржини во делот на правилното паркирање, а изработени во соработка со РСБСП.

Покрај ова, денеска и Отсекот за превенција при Секторот за внатрешни работи Штип и полициски службеници од ПС ОН Штип, со вработените на неколку бензински пумпи на подрачјето на градот спроведоа превентивно едукативни активности на тема „Бизнисот и безбедноста на граѓаните-Наша обврска“. На средбата полициските службеници им дадоа низа практични информации и совети на вработените околу заштитата од имотни деликти (разбојничка кражба, разбојништво, дрска кражба и др.) при што особено беше потенцирана неоппходноста од соработка и благовремено и точно алармирање на полицијата пред се преку бесплатните телефонски броеви 112 и 192.