22 август 2023

Превентивна активност на СВР Скопје за заштита од пожари


Во рамките на континуираните превентивни активности на полициските службеници од Одделението за превенција при СВР Скопје, во соработка со Национални шуми и Шумска полиција, денеска (22.08) во општина Студеничани реализираа превентивни активности согласно Оперативниот план „Безбедно лето 2023“, а во рамки на „Кампањата за заштита на шумите од пожари“ .
Во рамки на активноста полициските службеници преку директна комуникација на граѓаните им укажаа на потребата од внимателност за да не се предизвикаат пожари, како и дека е законски казниво палењето на нивните обработливи земјоделски површини и стрништа. Воедно, на граѓаните им беше поделен печатен материјал со едукативна содржина со цел да се подигне свеста да не фрлаат запаливи предмети, неизгаснати отпушоци и догорчиња, како и тоа да не се пали оган на отворен простор, а со цел да се спречи предизвикување пожар во шумите и други места.