08 август 2023

Превентивна активност на СВР Штип


Полициски службеници од Отсекот за превенција при СВР Штип денеска (08.08.), заедно со полициски службеници од Полициската станица од општа надлежност Штип, на повеќе локации во градот, а во рамки на оперативниот план „Безбедно лето 2023“ спроведоа превентивни активности под мотото „Сигурноста и безбедноста на граѓаните - наша обврска“.
Во текот на активностите на граѓаните и на сопствениците на деловни објекти им беше укажувано за мерките за заштита од разбојништва и кражби, а воедно стана збор и за мерките за заштита од џепни кражби и дрски кражби, потоа за измамите кон кои особено подложни се постарите категории граѓани. Притоа беше потенцирано дека благовременото пријавување на ваквите деликти е од суштинска важност. Целта на активноста беше подигање на свеста кај сите граѓани за создавање на побезбедна и сигурна заедница, подобра и поквалитетна комуникација и соработка со полицијата, а во интерес на заштита на сигурноста и имотот. На граѓаните, исто така, им беа поделени летоци со едукативна содржина.