27 јули 2023

„Вози внимателно, носи кацига“, превентивна активност на СВР Велес за побезбеден сообраќај

Денеска (27.07.) од страна на Отсекот за превенција при СВР Велес, заедно со полициски службеници од Полициската станица за безбедност на патниот сообраќај Велес, на подрачјето на општина Велес реализирана е превентивна сообраќајна активност каде што целна група беа возачите на мопеди и мотоцикли.

Под мотото „Вози внимателно, носи кацига“ сообраќајно превентивната активност беше реализирана на повеќе локации во Велес, во насока на зајакнување на сообраќајната дисциплина и подигнување на свеста на возачите на мопеди и мотоцикли за задолжително носење на заштитен шлем за време на управување со овие превозни средства.

Исто така на возачите им беа делени и едукативни печатени материјали изработени во соработка со Локалниот совет за превенција при општина Велес, со информативни содржини околу сообраќајните правила и прописи, пред се во врска со безбедносната одредба за користењето на заштитниот шлем, како и околу последиците и санкциите од непочитувањето на таа норма.