26 јули 2023

СВР Битола со превентивни активности од различни области на делување на полицијата во рамки на „Безбедно лето 2023“

Полициски службеници од СВР Битола, односно од Одделенијата за внатрешни работи Крушево, Демир Хисар, Македонски Брод, Ресен, Прилеп, како и од Полициските одделенија Новаци и Кривогаштани во соработка со Јавното претпријатие „Национални шуми“ вчера (25.07.2023) на повеќе локации кои водат кон шумските предели и излетничките места особено во близина на населени места, реализираа превентивни активности во рамките на проектот „Безбедно лето“, а посветени на превенција и мерки за заштита од шумски пожари и заштита од бесправна сеча на шуми.
Преку делење на летоци со едукативна содржина, изработени во соработка со ЈП „Национални шуми“, како и во непосредна комуникација со граѓаните, полициските службеници укажуваа за законските санкции во поглед на предизвикувањето на пожари и во поглед на бесправното сечење на шумите, а секако и за потенцијалните штети што тие може да ги предизвикаат за животната средина и шумскиот фонд.

Исто така, полициските службеници од Полициската станица Битола, при СВР Битола, во Старата битолска чаршија реализира бројни превентивни активности на неколку теми: „Слави со срце - не со оружје“, потоа „Бизнисот и безбедноста“ и за темата – „Заштита од кражби и измами“. Притоа, во непосредна комуникација со граѓаните посебно во Градскиот пазар и централното подрачје на Битола беа споделени низа совети и информации за поголема внимателност и самозаштита од кражби и измами, за штетноста и последиците од користењето огнено оружје при прослави и веселби, за почитување на Законот за јавниот ред и мир и почитување на Законот за оружје.

Во делот, пак, на безбедноста во сообраќајот на подрачје на СВР Битола, посебно во Прилеп и Крушево акцент беше ставен на превентивната активност под мотото „Вози одморен“ и „Паркирај совесно и одговорно“ каде на возачите дополнително, покрај укажувањата за внимателност, им беа делени и летоци со едукативна содржина, изработени во соработка со РСБСП.