20 јули 2023

Реализирана превентивна активност под мотото - „Лето без пожари“ на подрачјето на СВР Велес

Полициски службеници од Отсекот за превенција при СВР Велес, денеска (20.07) во рамки на оперативниот план „Безбедно лето 2023“, во поширокиот регион на туристичко-рекреативниот центар Велешко езеро реализираа превентивна активност под мотото - „Лето без пожари“.

Полициските службеници апелирајќи на поголема будност и одговорност во летниот период, преку непосредни разговори ги запознаа граѓани за најчестите можни причини за настанување на шумските пожари, за неопходноста од заштита на шумите како заедничка одговорност на сите, а стана збор и за законските санкции од предизвикување на шумските пожари, особено во контекст на стапувањето на сила на делумната забрана за движење во шумите и шумското земјиште во терминот од 06.00 до 20.00 часот.

Во рамки на активноста дополнително на граѓаните им беа поделени и едукативно-превентивни летоци, со информативни содржи од областа на заштита на шумите, изработени во соработка со ЈП Национални шуми и со телефонските броеви 112 и 192, на коишто граѓаните ќе можат да се јават и навремено да ги информираат надлежните институции, со цел заштита на шумите од пожари.