18 мај 2023

„Вози одговорно - стави појас“, превентивна активност на ОВР Свети Николе

Денеска (18.05.2023) полициски службеници при ОВР Свети Николе во соработка со Локалниот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата при општина Свети Николе реализираа превентивна активност под мотото „Вози одговорно - стави појас“.

Превентивната активност беше реализирана на неколку патни правци во и околу Свети Николе, при што полициските службеници преку непосреден контакт со учесниците во сообраќајот укажуваа на обврската за носење на сигурносен појас при патување, а беше укажано и за казнените одредби кои следуваат за непочитување на оваа законска одредба.

Исто така, полициските службеници ја потенцираа, низ практични искуства, и значајната заштитна улога што ја има сигурносниот појас при случена евентуална сообраќајна незгода.

Од страна на полициските службеници беше поделен и едукативен печатен материјал, изработен во соработка со РСБСП, а сѐ со цел зголемување на свеста кај учесниците во сообраќајот, како и за подобрување на личната, но и безбедноста на сите учесници во сообраќајот.