18 мај 2023

Симулациски вежби со средношколци од Струга за едукација за укажување на прва помош на повредени и поголема безбедност во сообраќајот

Денеска (18.05.2023) од страна на Отсекот за превенција при СВР Охрид, во соработка со Полициската станица од општа надлежност Струга, со Црвениот Крст Струга, Итната медицинска помош и Територијалната противпожарна единица Струга, во кругот на струшките средни општински училишта „Ибраимм Темо“ и „Нико Нестор“ беа изведени симулациски вежби за претпоставена сообраќајна незгода.

На вежбата која што имаше едукативно-превентивен карактер беше прикажана сообраќајна несреќа каде учесници беа училишен автобус за превоз на ученици до училиште, патнички автомобил и моторциклист, при што преку активностите на стручните служби од Црвениот крст од ИМП и ТППЕ Струга и полициски службеници беше изведен показ за укажување на прва помош, евакуација и транспорт на повредените. Целта на ваквата активност, покрај едукацијата во делот на првата помош беше и подигнување на свесноста на учениците за поголема безбедност во сообраќајот .