12 мај 2023

Превентивни активности на СВР Штип

Отсекот за превенција при СВР Штип заедно со полициски службеници од Полициската станица за безбедност на патниот сообраќај Штип денеска (12.05.) во штипските средни училишта “Славчо Стојменски“ и “Димитар Мирсачев“ реализираа едукативни работилници со учениците од овие две средни училишта.

Притоа, за учениците од четврта година односно матурантите, а во рамки на кампањата за безбедни матурски прослави полициските службеници говореа за важноста од почитување на сообраќајните правила и прописи, како и на одредбите од Законот за прекршоци против јавниот ред и мир. Во таа прилика на матурантите им беше укажано за одговорностите како возачи почетници, но и за мерките и последиците од непочитувањето на сообраќајните прописи, особено во поглед на конзумирањето на алкохол и управување на моторни возила за време на претстојните матурски прослави.

Покрај ова, а за учениците од прва и втора година од овие средни училишта Отсекот за превенција при СВР Штип реализираше едукативни работилници на тема – врсничко насилство. Во рамки на наменски подготвената презентација средношколците беа запознати со формите на манифестирање на врсничкото насилство, со последиците и законските санкции од ваквото девијантно однесување. Исто така, посебно внимание се посвети неопходноста од навремен превентивен ангажман за негово спречување и заштита на учениците.

Инаку, денеска и полициски службеници од ОВР Делчево во основното општинско училиште “Ванчо Прќе“ реализираа превентивно-едукативно предавање за учениците од третто, четврто и петто одделение а посветено на темата – “Безбедност на најмалите во сообраќајот“. Полициските службеници на децата им ги презентираа основните сообраќајни правила и прописи важни за нив како пешаци и како корисници на велосипеди, но и за задолжителното користење на сигурносните појаси додека се во возило во движење.