28 април 2023

Превентивни активности на СВР Скопје


Во рамки на континуираните активности на Одделението за превенција при СВР Скопје денеска (28.04.) заедно со полициски службеници од полициските станици од општа надлежност Бит Пазар и Чаир, како и од полициското одделение Сарај , беа реализирани четири едукативни работилница во училишта на подрачјето на овие организациони единици при СВР Скопје на тема “Улогата на полицијата во демократско општество“ .
Притоа во рамки на работилниците во основните училишта “Васил Главинов“ и “Исмаил Ќамили“ (на подрачјето на ПСОН Бит Пазар), “Климент Охридски (ПСОН Чаир) и “Ибе Паликуќа“ (ПО Сарај) на кои што учествуваа учениците-претставници во училишните Клубови за превенција се разговараше на повеќе теми поврзани со полициското функционирање и од аспект на спроведување на законите и од аспект на превентивното делување и соработката со граѓаните и институциите. Особено стана збор и за заштитата на детските права и механизмите за заштита на децата од разните социо-девијатни појави во и надвор од училиштата.
Исто така денеска Одделението за превенција при СВР Скопје во соработка со РСБСП организираше и спроведе едукативно превентивна активност на подрачјето на општина Карпош, односно на пешачките премини на ул. “Манапо“ и на бул. “Партизански одреди“. Во тек на едукативно превентивната активност наменета за пешаци учесници во сообраќајот, на граѓаните им беше делен едукативен материјал во форма на летоци, со пораки за внимателност во име на индивидуалната и општа безбедност на сите учесници во сообраќајот.