24 април 2023

Едукативно-превентивна работилница во скопски Аеродром наменета за ученици посветена на трговијата со луѓе

Одделението за превенција при СВР Скопје заедно со полициски службеници од Полициската станица од општа надлежност Аеродром, денеска (24.04.2023) во Основното училиште “Љубен Лапе“ реализираа едукативно-превентивна работилница посветена на темите – трговија со луѓе и улогата на полицијата во демократско општество.

Притоа, преку видео-презентација основците, членови на училишниот Клуб за превенција од “Љубен Лапе“ беа запознати со суштинските информации што ги појаснуваат двете теми, нивната важност за учениците, можностите и формите за превенција, пред се во поглед на трговијата со луѓе, односно трговијата со деца. Исто така, беше разговарано за улогата и функцијата на полицијата во спроведувањето на законите и во поглед на заштитата на детските права, а во тој контекст беше нагласена и важноста од соработката меѓу училиштата и полицијата како клучен во механизмите на превенција и обезбедување сигурност за граѓаните, вклучително и за децата.