20 април 2023

Превентивна активност на СВР Скопје


Отсекот за превенција при СВР Скопје заедно со полициски службеници од Полициската станица од општа надлежност Центар денеска (20.04.) реализираа превентивно едукативни работилници со учениците во основните училишта “Кирил и Методиј“ и “Кочо Рацин“, на подрачјето на ПСОН Центар.
Притоа, дискутирајќи на темата - “Улогата на полицијата во демократско општество“, а проследено со дополнителна видео презентација, учениците беа запознаени со основните аспекти за улогата на полицијата во демократското општество, пред се во локалните средини, и тоа не само во контекст како еден од главните фактор во заштитата и сигурноста на граѓаните, туку и како важен чинител во сите кампањски и превентивни активности фокусирани на едукација, информирање, превенција на сите возрасни групи граѓани од различни области на спроведувањето на законите. Целта на едукацијата беше да се апострофира неопходноста од отворен и партнерски однос и комуникација меѓу граѓаните и полицијата, а во интерес на индивидуалната и колективна сигурност и безбедност.