19 април 2023

Превентивна активност на СВР Охрид и РСБСП

Во текот на вчерашниот ден (18.04.) полициски службеници од Отсекот за превенција при СВР Охрид во соработка со Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата во охридските средни училишта “Св.Кирил и Методиј“ и “Наум Охридски“ одржаа едукативни предавања со учениците од четврта година, односно матурантите, на тема “Среќни и безбедни матурски вечери“.

За време на едукативно предавање од областа на сообраќајот учениците беа запознаени со правилата и прописите, особено од аспект на почетници возачи, со посебен акцент на потребата од задолжително почитување на прописите пред се за време на матурските прославувања. Исто така, во текот на едукативно-превентивните предавања стана збор и за сообраќајната култура и одговорното и совесно поведение на средношколците како учесници во сообраќајот а се со цел нивна безбедност во сообраќајот. Покрај ова учениците беа запознаени и со доследното почитување на Законот за прекршоците против јавниот ред и мир .