05 април 2023

Превентивни активности на СВР Битола

Денеска (05.04.) во Крушево Секторот за внатрешни работи Битола во соработка со Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата, реализираше активности од кампањата “Стави појас“, а со цел зголемување на безбедноста во сообраќајот и подигање на свеста за употреба на сигурносните појаси од страна на возачите и патниците.
На возачите им се укажуваше дека користењето на сигурносните појаси во многу ги анулира можностите за повреди при сообраќајни незгоди, воедно им беше поделен и едукативен печатен материјал со цел подбро информирање за придобивките од користењето на сигурносни појаси и намалување на ризиците во сообраќајот на патиштата.

Покрај оваа активност, денеска и полициски службеници од ОВР Прилеп при СВР Битола, во средното училиште “Ѓорче Петров“ во Прилеп спроведоа едукативно предавање на тема – “Компјутерски злоупотреби на социјалните мрежи“, при што на учениците им презентираа бројни примери за злоупотреба за социјалните мрежи, а посебно внимание се посвети на мерки за самозаштита и на откривање на потенцијалните закани со цел превенција од истите.