04 април 2023

Превентивни активности на СВР Скопје

Денеска (04.04.) полициски службеници од Одделението за превенција при СВР Скопје реализираа едукативни средби со децата од предучилишна возраст во ЈУГД “Буба мара“, клон - “Сонце“ и во Предучилишен центар “Нова“ на тема - “Запознавање со професијата полицаец - сообраќаец“ со цел на децата да им се приближи улогата на сообраќајниот полицаец, а секако и да се стекнат со основните знаења од областа на сообраќајот прилагодени на нивната возраст.

Инаку, вчера (03.04.) Одделението за превенција во координација со полициски службеници од ОБПС, организираше и спроведе едукативно превентивнa активност од областа на сообраќајот, и во основното училиште “Димо Хаџи Димов“ на подрачјето на ПС Карпош. Притоа, во рамките на планираната едукација на учениците од училишниот Клуб за превенција составен од ученици од седмо, осмо и деветто одделение, на интерактивен начин, а на темата “Да ги заштитиме децата во сообраќајот“, на учениците им беа презентирани и објаснети информации за основите на сообраќајната култура, сообраќајните правила, прописи и знаци, со посебен акцент на оние кои директно влијаат врз безбедноста на децата кои се учесници во сообраќајот во улога на пешаци, но и како корисници на велосипеди и електрични тротинети.