16 февруари 2023

Превентивни активности на СВР Скопје


Во рамките на континуираните превентивни активности на Одделението за превенција при СВР Скопје денеска (16.02.) заедно со полициски службеници од Полициската станица од општа надлежност Аеродром и од Полициското одделение Петровец беа реализирани две едукативни работилници на тема – “Говор на омраза“.


Притоа во средните училишта “Марија Склодовска Кири“ и “Илинден“ учениците од втора година преку видео презентација беа запознати со основните факти околу говорот на омраза, за штетноста, но и за казнивоста на ова социо-девијантно однесување. Воедно на учениците им беше презентирана и електронската апликација поставена на веб страницата на Министерството за внатрешни работи - RED BUTTON – Црвено Копче, алатка за навремено пријавување на ваквите појави. На работилниците за учениците беа поделени и печатени едукативни материјали, изработени во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје, а со содржини на темата – говор на омраза.


Исто така, денеска во централното градско подрачје во Скопје, односно на улицата “Даме Груев “ Одделението за превенција во соработка со Републички совет за безбедност на сообраќајот на патиштата реализираа сообраќајна превентивна активност под мотото – “Паркирај совесно, паркирај одговорно“. Целта на активноста беше насочена кон информирање на учесниците во сообраќајот во делот на сообраќајните правила и прописи за правилно паркирање и подобрување на сообраќајната култура, што ќе придонесе за зголемена безбедност во сообраќајот, при што на возачите им беа делени печатени материјали, изработени во соработка со РСБСП со едукативна содржина.