07 февруари 2023

Продолжуваат активностите на СВР Скопје во рамки на превентивниот проект „Безбедност во училиштата“


Полициски службеници од Одделението за превенција при СВР Скопје, заедно со полициски службеници од ПСОН Аеродром и Центар и ПО Шуто Оризари, а во рамки на превентивниот проект „Безбедност во училиштата“ денеска (07.02.) реализираа четири едукативни работилници со ученици од скопските основни училишта „Киро Глигоров“, „Ѓорѓија Пулевски“ и „Браќа Рамиз и Хамид“.

Така во ООУ „Киро Глигоров“ на подрачјето на општина Центар, со учениците од осмите одделенија беа реализирани две едукативни работилници посветени на темата – „Превенција од сите видови насилство“. Основна цел на работилницата беше запознавање на учениците со поимот насилство, со видовите на насилство - физичкото, психичко, меѓуврсничкото насилство, ппотоа насилство преку социјалните мрежи како и насилството и недостојното однесување на спортските натпревари.

Во ООУ „Ѓоргија Пулевски“ на подрачје на Аеродром и во ООУ „Браќа Рамиз и Хамид“ на подрачјето на Шуто Оризари беа одржани едукативни работилници на темата „Превенција од семејно насилство“, при што беа присутни учениците членови од учишните Клубови за превенција од двете училишта, и каде што преку презентација учесниците беа запознати со поимот, ефектите, односно последиците и начините за заштита од семејното насилство.