01 февруари 2023

СВР Охрид во соработка со Мисијата на ОБСЕ спроведоа едукативно предавање на ученици за говор на омраза

Полициски службеници од Отсекот за превенција при СВР Охрид во соработка со Мисијата на ОБСЕ денеска (01.02.2023) во гимназијата „Св.Климент Охридски“ во Охрид спроведоа едукативно предавање на тема „Говор на омраза“, на кое што присуствуваа ученици од прва година од средното училиште. Притоа, на учениците им беа поделени едукативни материјали, како и нотеси, обележувачи на книга и беџови со логото – „Без омраза“.
Целта на ова едукативно предавање беше подигање на свеста на децата за поимот и феноменот на говорот на омраза, како и превенирање и спречување на истиот преку благовремено детектирање и препознавање на појавните облици на говорот на омраза.