30 декември 2022

Превентивни активности на СВР Скопје

Во рамките на континуираните превентивни активности на Одделението за превенција при СВР Скопје, вчера (29.12) заедно со полициски службеници од Полициските станици од општа надлежност Ѓорче Петров и Драчево, како и од Полициското одделение Петровец беа реализирани пет едукативни работилници и тоа во основното општинско училиште “Ѓорче Петров“ (Ѓорче Петров); потоа во основното училиште “Алија Авдовиќ“ (село Батинци) и средното училиште “Браќа Миладиновци“ (Драчево) како и во основните училишта “Братство- Единство“ (село Коњари) и “Кочо Рацин“ на подрачјето на ПО Петровец .

Превентивните активности во склоп на проектот “Безбедност во училиштата“ беа посветени на темата – “Превенција од злоупотреба на пиротехнички средства“. Основна цел беше подигање на свеста кај малолетната популација за опасноста од употребата на петарди и други пиротехнички средства, со посебен фокус на можностите од сериозни повреди од неовластеното користење на петардите, како и начините за преземање на превентивни активности насочени кон одржување и подигнување на општото ниво на безбедност и јавен ред и мир.

Инаку, вчера Одделението за превенција при СВР Скопје во соработка со Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата и Одделението за безбедност на патниот сообрќај Скопје во централното градско подрачје на Скопје реализирае превентивни активности во рамки на кампањата “Вози одговорно - патувај безбедно“, со посебен акцент на периодот на новогодишните и божикни празници, и потребата од стриктно почитување на законските правила и прописи.