08 ноември 2022

Превентивни активности на СВР Скопје

Во рамките на континуираните превентивни активности од проектот “Безбедност на училиштата“, Одделението за превенција при СВР Скопје, денеска (08.11.) заедно со полициски службеници од Полициската станица од општа надлежност Ѓорче Петров и од Полицискотото одделение Шуто Оризари реализираа едукативни работилници во основното училиште “Ѓорче Петров “ во истоимената општина и во основното училиште “Браќа Рамиз и Хамид“ во општина Шуто Оризари.

Притоа темата и на двете работилници беше посветена на човековите права, и во тој контекст и за правата на децата како нормирани вредности во корпусот човекови права. Полициските службеници на учениците им презентираа повеќе важни аспекти и од Конвенцијата за заштита на правата на децата на ООН, а се со цел децата, особено преку формираните училишни клубови за превенција, поконкретно да се вклучат во заштитата од разните девијантни појави, но и да се ангажираат како активни чинители во превенцијата од можните криминогени злоупотреби на децата во соработка со наставниците и полицијата.