27 октомври 2022

Превентивна активност на СВР Скопје

Во рамките на континуираните превентивни активности на Одделението за превенција при СВР Скопје, вчера (26.10) заедно со полициски службеници од Полициските станици од општа надлежност Центар и Гази Баба во основните училишта “Кирил и Методиј“ (општина Центар) и “Григор Прличев“ (општина Гази Баба) одржаа едукативни работилници согласно превентивниот проект “Безбедност во училиштата“.

Притоа, темата на работилницата беше –“Човекови права – правата на децата“, а во контекст на сите оние социодевијантни појави во кои што децата најчесто се жртви на злоупотреби. Исто така, работилницата имаше и за цел подобро да го објасни функционирањето и улогата на училишните клубови за превенција, претходно веќе формирани и во овие две скопски училишта, а во насока на конкретно вклучување на децата во превентивните активности во и надвор од училиштата. Така, меѓу другото, децата од седмите и осмите одделение беа запознати со основните човекови права во делот на детските права, што тие претставуваат, како и околу Конвенцијата за правата на децата на ОН, институционалната грижа и заштита и слично.