25 октомври 2022

Превентивна активност на СВР Велес: “Безбедност на децата во сообраќајот“

Полициски службеници од Отсекот за превенција при Секторот за внатрешни работи Велес заедно со полициски службеници од Одделението за внатрешни работи Кавадарци денеска (25.10.) во детска градинка “Рада Поцева“ – клон “Снежана“, во Кавадарци реализираа превентивна активност на тема – “Безбедност на децата во сообраќајот“.

При посетата и средбата со дечињата од оваа воспитно-образовна и згрижувачка установа полициските службеници ги поучуваа децата околу безбедното преминување на пешачки премин, но и за сообраќајни правила и прописи важни за пешаците. Со помош на соодветен видео материјал на дечињата од градинката им беа презентирани основните правила и прописи во сообраќајот особено важни за осигурување на нивната безбедноста, со посебен осврт кон улогата на пешачкиот премин. Односно каде, како и на кои места треба да се поминуваат сообраќајниците а притоа да се почитува вертикалната и хоризонталната сообраќајна сигнализација.