26 април 2021

Спасовски: Активно се постапува по 7 оперативни акции, во скоро сите сегменти е очигледно подобрувањето, за 9.5% е намален вкупен криминалитет

 


„Оваа интерпелација за мене претставува уште една можност со гордост да ги презентирам и конкретните резултатите од работењето на полицијата, каде во скоро сите сегменти е очигледно подобрувањето, а евидентно е и намалувањето на криминалитетот. За споредба, во периодот од 1 јануари 2021 до 15 април 2021 година регистрирани се 5.816 кривични дела и истите бележат тренд на намалување за 9,5% во споредба со истиот период минатата година. На пример, бројот на кражби е намален за 30 отсто, а бројот на тешки кражби за 22 отсто, одземањата на моторни возила за 28 отсто, а измамите за 37 отсто“, посочи министерот Спасовски што вели статистиката за сработеното досега.

Тој објасни дека организациските единици во Бирото за јавна безбедност активно постапуваат по седум оперативни акции, кои даваат видливи резултатите, и издвои дел од нив: „Меѓу покрупните реализации би ја потенцирал кривичната пријава од Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди во МВР до Основното јавно обвинителство Скопје против 36 лица, од кои осум вработени во МВР, поради основано сомнение дека издавале возачки дозволи на лица без положен возачки испит, како и против 28 граѓани, поради сомневање дека сториле поттикнување во извршување на наведените кривични дела.

Исто така, полициски службеници од Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал и Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди при МВР, во соработка со Јавен обвинител од ОЈО Скопје, сузбија криминална група, чии членови- вработени во Управните служби на МВР, злоупотребувајќи ја службената положба, издавале македонски патни исправи злоупотребувајќи туѓ идентитет. Пријавените овозможиле на вкупно 215 лица, од кои 214 странски државјани и еден државјанин на Северна Македонија, да се стекнат со македонска патна исправа под туѓ идентитет“.