17 октомври 2020

Министерот Оливер Спасовски го отвори централниот турнир во мал фудбал, во спомен на загинатите бранители

 Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска го отвори централниот турнир во мал фудбал, во чест на загинатите бранители на Република Северна Македонија 2001-2015, кој се одржа во малата сала на Спортскиот центар „Борис Трајковски“ во Скопје, под покровителство на Министерството за внатрешни работи.

„Сеќавањето има една благородна цел - преку зближувањето да го направиме споменот траен, бесмртен. Таквата традиција, независно како се манифестира, е важна, хумана и достоинствена. Драго ми е што и овој пат повторно ја имам честа во име на Министерството за внатрешни работи, но и во свое име, да бидам дел од еден таков чин, на спортско—меморијална манифестација, преку која повторно го оживуваме споменот на нашите колеги и пријатели, што ја дадоа најскапата можна жртва во името на слободата и мирот, за одбрана на татковината, а тоа е човечкиот живот“, истакна Спасовски, изразувајќи задоволство што овој меморијален фудбалски турнир прерасна во убава традиција, која дава можност не само за другарување и натпреварување, туку и да се оддаде должна почит кон оние заради кои што и постои турнирот – хероите бранители.

„Тоа е доблесно, дури би рекол – неопходно, затоа што претставува наша должност и обврска да ги изразиме нашата благодарност кон нашите херои и огромната почит кон семејствата на загинатите бранители“, порача Спасовски, прогласувајќи го турнирот за отворен и им посака на учесниците, во духот на спортското натпреваруварување, успех и добри резултати.