18 ноември 2019

Работна посета на министерката за внатрешни работи на Република Финска, Мариа Охисало

 
Денеска во Министерството за внатрешни работи се одржа работна средба помеѓу министрите за внатрешни работи на Република Северна Македонија и на Република Финска, Оливер Спасовски и Мариа Охисало.
На состанок, министерот Спасовски изрази задоволство што Република Северна Македонија е домаќин на Министерски форум ЕУ/Западен Балкан за правда и за внатрешни работи, кој е организиран во рамки на Финското претседателство со Советот на ЕУ. Истовремено, министерот Спасовски ги презентираше активностите кои нашата држава ги превзема во справувањето на борбата против организираниот криминал, тероризам и илегалната миграција. 
Од страна на министерката Охисало беа презентирани приоритетите на Финското претседателство со Советот на ЕУ, активностите кои се преземени со цел реализација на наведените приоритети, како и предизвиците со кои се соочуваат.
Истовремено, на наведениот состанок се разгледаа можностите за продлабочување на билатералната соработка меѓу двете пријателски држави.