МИНИСТЕР ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ

НАЌЕ ЧУЛЕВ

Датум и место на раѓање: 26.07.1972 КАВАДАРЦИ

Образование:

Избран за Министер за внатрешни работи на 03.01.2020

 

Брачен статус : оженет, татко на две деца


Националност: Македонец

 

Државјанство: Република Македонија 

 

2019 -

Пост дипломски студии


Постдипломски студии по мир и развој, Институт за одбранбени и мировни студии, Филозофски факултет, Универзитет Св.„Кирил и Методиј“ Скопје (тековно


Дипломиран криминалист


Факултет за безбедност, Скопје – Дипломиран криминалист


Воздухопловна техничка академија


Воздухопловна техничка академија, Рајловац, Сараево, Босна и Херцеговина (недовршена)


09/1986–05/1994

Воена гимназија


Воена Гимназија „Братство и Јединство“, Белград, Србија

Работно искуство:

06/2019 -
Советник
Советник во Директорат за разузнавање на меѓународен тероризам и транснационален организиран криминал, Агенција за разузнавање

2016 -
Предавач
Редовен предавач на тема „Разузнавање и дипломатија“ на Дипломатската академија на МНР на Република Македонија

2017 -
Предавач
Предавач на „Академијата за судии и јавни обвинители“

03/2017 – 06/2019
Помошник на директор
Помошник на директорот на Агенција за разузнавање

03/2013 – 03/2017
Директор
 Директор на Агенција за разузнавање

03/2012 – 03/2013
в.д. директор
в.д. директор на Агенција за разузнавање

03/2011 – 03/2012
Директор
Директор на Директорат за оперативно разузнавање, Агенција за разузнавање

06/2007 – 03/2011
Советник
Советник во Дирекција за разузнавање на меѓународен тероризам и организиран криминал, Агенција за разузнавање

05/2003 – 06/2007
Секретар
Прв секретар во Амбасадата на Република Македонија во Анкара, Турција (претставник на Агенцијата за разузнавање)

06/1999 – 05/2003
Оперативен разузнавач
Оперативен разузнавач во Дирекција за разузнавање на меѓународен тероризам и организиран криминал, Агенција за разузнавање

1997 – 1998


Асистент
асистент на програмски координатор во Балкански центар за мир, Филозофски факултет, Универзитет Св. Кирил и Методиј (хонорарно)
 

Мајчин јазик

македонски


Странски јазици

РАЗБИРАЊЕ

ЗБОРУВАЊЕ

ПИШУВАЊЕ

Слушање

Читање

Говорна интеракција

Говорна продукција


англиски

C1

C1

C1

C1

C1

турски

Ниво: А1 и А2: Основен корисник - B1 и B2: Самостоен корисник - C1 и C2: Искусен корисник

Заедничка европска референтна рамка за јазици 

ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ

 

 

Семинари, обуки и други форми на образование

• 08.06-02.07.1998, – „Европа денес: нејзините институции и народи – политика, право, историја и култура“, Трансатланска летна академија (ТАСА), Универзитет Бон, Германија

 

• 27-30.03.2001, „Интердисциплинарни аспекти на трансформација на конфликти и програми за мировни и студии за решавање на конфликти“, Универзитет Аристотелус, Солун, Грција

 

• 28.05-02.06.2001, „Трансформација на конфликти со мировни средства“, Центар за истражување на хуманитарни науки, Институт за социологија на политики, Софиски универзитет, Бугарија

 

• 02-26.10.2001, „Школа за човекови права за идни носители на одлуки“, Балканска мрежа за човекови права, Дубровник, Хрватска

 

• 2000-2002 Обуки за медијација, преговарање и управување со меѓуетнички конфликти, организирани од Нансен дијалог центар, Скопје

 

• март-мај 2003 Дипломатска обука во Министерството за надворешни работи на Република Македонија

 

• 12-14.11.2008 Регионален едукативен тимски семинар за борба против тероризмот – Маршал Центар, Скопје, Република Македонија

 

• Февруари-март 2009, Програм за тероризам и безбедносни студии – ПТСС (5 недели), Џорџ Маршал Европски Центар за безбедносни студии, Гармишпартенкирхен, Германија и Лондон, Велика Британија

 

• 05-12.09.2012, Семинар за високи извршители, „После Ал Каеда - Како да го разбереш и да му се спротиставиш на насилниот екстремизам“, Џорџ Маршал Европски Центар за безбедносни студии, Гармишпартенкирхен, Германија

 

• 16-19.2015, Работилница за борба против тероризмот, Џорџ Маршал Европски Центар за безбедносни студии, Гармишпартенкирхен, Германија

 

• 26-27.02.2019, Регионална работилница „Проценка на ризик од финансирање на тероризам во непрофитниот сектор“, Совет на Европа, Тиват, Црна Гора

 

• 24-26.08.2019, Безбедносен форум: „Стратегиска комуникација и евро-атланска интеграција - безбедносни импликации за Западен Балкан“, НАТО Колеџ за одбрана, НАТО дивизија за јавна дипломатија и Маршал центар, Охрид, Република Македонија

 

• Во текот на професионалната кариера во Агенцијата за разузнавање имам завршено бројни меѓународни тренизи, курсеви и обуки од областа на разузнавање, контраразузнавање, оперативна и стратешка анализа, криптографија, справување со терористички и други форми на безбедносни закани, финансирање на тероризам, меѓународна разузнавачка и безбедносна соработка, оперативно и стратешко менаџирање и лидерство, хибридни закани, организирани од партнерски разузнавачко-безбедносни служби и активно учествувано на бројни меѓународни разузнавачки и безбедносни конференции и форуми за кои заради класифицираниот карактер не е можно да се дадат детални податоци.