ДРЖАВЕН СЕКРЕТАР

САШО ПЕТРУШЕВСКИ

Датум и место на раѓање: 22 февруари 1968 во Куманово

Образование:

· Универзитет „Св.Кирил и Методиј“ – Дипломиран машински инженер

Работно искуство:

2002-2005 - ЈП ЕСМ Подружница Куманово, Директор
2009-2009 – Општина Куманово – Советник во Советот на Општина Куманово
2009-2018 ЈП „Чистота и зеленило“ Куманово – Директор
2022-2024 ЈП „Куманово - Паркинг“ Куманово – Директор
28 јуни 2024 – Државен секретар во Министерство за внатрешни работи

 • Претседател на Општински сојуз на спортови во Општина Куманово од 2010 до 2018
• Претседател на кошаркарски клуб МКК-Куманово
• Добитник на Ноемвриска награда на град Куманово, 2013 година
• Добитник на награда за најдобро работење на ЈП „Куманово Паркинг“ од Агенцијата Company Wall Macedonia, за најдобар бонитет АА+

Учесник на многу семинари и предавања на разни теми:
• Менаџмент
• Комуникациски вештини
• Развој на спорт и др.